Friday, March 12, 2010

I'm Fucking Annoyed With TM (FUCK)

It's been days my office internet wasn't working... So I called my HR department to settle it... But TM said that a person should sit in front of the computer and modem so that they could know what is the main problem... So today I called up TM lar... Dial 100 of cause... Then select language and then select 'BANTUAN TECHNICAL'... It will straight lead you to helpline or help center... Okay the conversation is like below:-

Me: Hello (politely)

TMcibaikia: Ya, ada pepe saya boleh bantu?

Me: Ya, encik. Internet saya tak work.

TMcibaikia: Pe masalah?

Me: Saya pun tak pasti ler. Saya dah upah pakar computer untuk fixkannya tapi dia kata ni problem dengan TM.

TMcibaikia: Ok encik pe user name tuk streamyx ini?

Me: XXXX

TMcibaikia: Ok, pe nama yang digunakan tuk register line ni?

Me: XXXX

TMcibaikia: Ok. Boleh tak encik bagi nama dan nombor hp encik?

Me: Ok, Mr. Chai dan nombor hp xxxx. Jadi boleh tak TM hantar orang tuk fixkan line ni?

TMcibaikia: Boleh tapi kita nak tau pekah puncanya sebab kita nak buat report baru kita boleh hantar technician ke sana.

Me: Ok

TMcibaikia: Adakah encik berada di depan PC & modem?

Me: Sorry jarak modem dengan PC agak jauh. Tak boleh ke TM hantar orang datang kesini tuk fixkan problem ni?

TMcibaikia: Boleh encik, tapi saya nak kenal pasti masalahnya dulu sebelum saya hantar orang ke sana.

Me: Oh ok. Pe saya patut buat?

TMcibaikia: Oh, ok. Boleh tak encik beritahu saya agar lampu DSL kat modem tu bernyala?

Me: Ya.

TMcibaikia: Ok, boleh offkan modem tu dan on balik dalam masa 15saat.

Me: Ok dah on dah. (after 15sec lar)

TMcibaikia: Ok boleh tak encik ke PC encik?

Me: Kenapa kamu tak boleh hantar orang ke sini tuk fixkan problem ni? Saya takde masa tuk buat semua ni ok? Lagi pun it's still under warranty ok? Kalau saya tau buat kamu pun takya kerje lar. Pekah fungsi customers service TM? Takkan seluruh M'sia ni de 1000 orang yang kerja tuk TM saje. Bukan saya nak maran tau, tapi kalau saya yang siapkan semua ni. Saya takya buat kerja saya ler.

TMcibaikia: Saya tau encik...

Me: Kamu tau pe? Customers servis camni pun boleh ke? Kita bayar tuk fixkan sendiri ke? Under warranty tuk modem saja lar... Service takde ke? Bisnes camni ke?

TMcibaikia: Bukan cik...

Me: Then pe masalahnya

TMcibaikia: Kita nak buat report dulu.

Me: Saya dah beritahu masalahnya. Ok cukup, cakap pe saya nak buat sekarang.

TMcibaikia: Ok cik ke PC cik dulu, then click kat start menu button, pastu klik run, pastu...

(SET THIS KEY IN THAT, MOTHER FUCKER. IF I'M THE ONE WHOSE SITTING DOWN HERE AND FIXING OUT THE PROBLEM THEN WHAT FOR TM BUILD UP THE CUSTOMERS SERVICE DEPARTMENT? I KNOW TODAY IS FRIDAY... BUT I'M THE SITTING HERE TO SET THIS & THAT... REALLY FUCKED UP... CIBAI...)

While I keep on following what he asked me to do, the line engaged in sudden... Wah, I'm really FUCKING FIRED UP... Really FUCKING FUCK TM... After all the internet still not working anyway... I'm the who had to sit in front of my PC for almost half an hour to key in this and that... MACHAUHAI, like this what do the TM technician do? PPJ... Paid for streamyx to fix the problem by ourself... GO LET PPL FUCK lar...

* THE BEST PART, AFTER THE LINE ENGAGED TM DIDN'T EVEN TRY TO CALL ME BACK AND HE DID ASKED FOR MY HP NO. EARLIER... THIS IS WHAT TM CUSTOMERS SERVICE CAN PROVIDE US...

3 comments:

  1. TM always like that.. They will give instruction for us to fix the prob, sooner everyone will be a computer expert.

    ReplyDelete
  2. this is what we call Malaysia's efficiency.. Bolehland! =P

    ReplyDelete